معاونت شهرسازی و معماری شهرداری رشت خبر داد:
در جلسه شورای اجرایی شهر دوستدار کودک شهرداری رشت
ایجاد اتاق مادر و کودک - لزوم تهیه اطلس شهری کودکان - همکاری مشترک ستاد شهر خلاق خوراک و مرکز نوآوری با شهر دوستدار کودک
در جلسه شورای اجرایی شهر دوستدار کودک شهرداری رشت که با حضوردکتر علوی شهردار رشت، دکتر پژوهان عضو کمیته ملی شهر دوستدار کودک ایران، نادر حسینی و مجید عزیزی از اعضای شورای اسلامی شهر، معاون شهر سازی و معماری شهرداری رشت، اعضای ستاد وکمیته اجرایی شهر دوستدار کودک و مدیران سازمان های مرتبط در شهرداری در روز پنجشنبه 2 تیر ماه 1401 در دفتر شهردار برگزار شد، موضوعاتی از جمله، لزوم تشکیل اداره شهر دوستدار کودک و تهیه اطلس شهری کودکان در شهر رشت مورد تاکید قرار گرفت.
شهردار رشت با تاکید بر اینکه ایجاد فضاهای عمومی شهر با رویکرد ارائه خدمات به کودکان باید در سرفصل برنامههای شهرداری قرار گیرد، تصریح کرد: مناطق پنجگانه شهر رشت با هماهنگی سازمان سیما و منظر باید این امر را در اولویت قرار دهند و به این امورات سرعت ببخشند.
سید امیر حسین علوی ابراز داشت: شهرداری در حوزههای مختلف با لایههای اجتماعی و کودکان سروکار دارد و بسیاری از اقدامات سازمان فرهنگی و اجتماعی، سازمان پسماند، آتشنشانی و سیما و منظر با برنامههای فرهنگی و آموزشی در سطح محلات به پیش میرود.
وی ابراز داشت: مبحث کودکان کار مقولهای است که در شهرها از جمله شهر رشت با آن مواجهیم و باید در این زمینه جدیتر کار کنیم تا این موضوع به صفر برسد و تبدیل به ناهنجاری و آسیب اجتماعی نشود.
شهردار رشت تصریح کرد: دبیرخانه ستاد شهر خلاق در شهرداری رشت راه اندازی شده و درصدد تجهیز مرکز نوآوری شهرداری هستیم تا این نهاد به عنوان یک مجموعه مکمل برای حوزههای فعالیت تخصصی خلاقیت و نوآوری مرتبط با مدیریت شهری فعالیت خود را آغاز نماید.
علوی با بیان اینکه ستاد شهر خلاق خوراک و مرکز نوآوری باید با بخش دوستدار کودک به شکل همنوا فعالیت کنند، افزود: باید حوزه شهرسازی در حوزه خدماترسانی به خانوادهها و کودکان در فضاهای عمومی ورود جدیتری داشته باشد و برای این امر دستور العملهای مشخصی را جهت اجرا ابلاغ نماید.
وی اضافه کرد: خوشحالیم شهر رشت در کشورمان یکی از 12 شهری است که به عنوان پایلوت شهر دوستدار کودک انتخاب شده است و لازم است با فروکش کردن پاندمی کرونا به این موضوعات ورود قوی تری داشته باشیم.
عضو کمیته ملی شهر دوستدار کودک ایران هم در این جلسه شهر دوستدار کودک را یک مطالبه محلهای و حاکمیتی خواند و افزود: در تمام شهرها و در فضاهای عمومی که محل مراجعه مادران است، هیچ امکاناتی برای آنها جهت رسیدگی و مراقبت از نوزادان وجود ندارد.
موسی پژوهان 24 درصد از جمعیت کشور را کودکان و نوجوانان ذکر کرد و بیان داشت: دستورالعمل احداث اتاقهای مادر و کودک را تهیه کردیم تا این امکانات در فضاهای عمومی توسط شهرداریهای سراسر کشور فراهم و به عنوان مطالبه حاکمیتی از آنان خواسته شود
وی از احداث اتاقهای مادر و کودک در شهر رشت در آینده خبر داد و ابراز داشت: شهرها آمادگی لازم برای میزبانی و پذیرایی از کودکان را ندارند و به همین علت است که شاهد بروز بسیاری از آسیبها و ناهنجاریها در سطح جامعه هستیم.
عضو کمیته ملی شهر دوستدار کودک ایران اذعان کرد: در سال 97 اولین دستورالعمل شهرهای دوستدار کودک تهیه و ابلاغ شد و در سال 99 با قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مجلس و قانون جوانی جمعیت، این امر تقویت شد.
رضا ویسی معاون شهرسازی و معماری شهرداری رشت با تاکید بر اینکه با اشتراک گذاری از ظرفیت های بین سازمانی در سطح شهر در راستای اهداف شهر دوستدار کودک می توانیم سریعتر به اهداف پیش بینی شده در این زمینه برسیم عنوان کرد؛ با توجه به اینکه از سال 97 با تلاش سازمان های شهرداری ها و وزارت کشور دستور العمل شهر دوستدار کودک ابلاغ شد و همزمان با این اتفاق، شهرداری رشت ،کارگروههای مرتبط و اختصاصی شهر دوستدار کودک را تشکیل داد و پس از ابلاغ رسمی، دستور العمل شورای اجرایی شهر دوستدار کودک تشکیل و جلسات به طور مرتب انجام گردید.
ایشان در ادامه عنوان کرد؛ با توجه به اینکه هدف مشترک در بین دستگاههای زیادی از سازمانها که به نحوی وظایفی در حوزه کودک و نوجوان را دارند، می بایست هماهنگی و هم افزایی لازم را در این زمینه به وجود آوریم تا در سایه این ارتباطات، اقدامات موثرتری در حوزه فرهنگی و اجتماعی در شهر رشت به وجود آید.
وی ادامه داد با توجه به اینکه شهر رشت در بین 70 شهر جزو 12 شهر برگزیده به عنوان پایلوت شهر دوستدار کودک انتخاب شده است می بایست زیرساخت های لازم را داشته باشد و این زیر ساختها در حد هماهنگی بین سازمانها و یا ساختارهای اداری و دستور العمل اجرایی است.
ویسی خاطر نشان کرد که ضوابط احداث و تجهیز اتاق مادر کودک توسط معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهیه و جهت تصویب به کمیسیون ماده 5 (به جهت ایجاد مکانی امن برای مادر و کودک برای بر طرف کردن نیازهای آنها در فضاهای عمومی برای ساختمانهای که از این به بعد احداث می شوند و یا موجود می باشند و می توانند به مادر و کودک خدمات دهند) ارسال و در دست بررسی می باشد.
همچنین با اصلاح پیاده روها، بازسازی پارکها و رعایت ضوابط و دستور العمل های شهر دوستدار کودک می توان از دوباره کاری جلوگیری کرد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری رشت به اطلس جامع کودکان اشاره نمود و عنوان کرد در هر برنامه ریزی و سیاست گذاری در حوزه کودک نیاز به اطلس وجود دارد تا اطلاعات جامع و کامل از ساختار کودکان و نوجوانان در شهر و نیازهایی که مربوط به این طبقه از جامعه است را داشته باشیم و جهت اجرایی کردن بودجه مصوب سال 1401 همکاران در این دبیرخانه، شرح خدمات اطلس کودک و نوجوان را تهیه نمود و این مهم در حال اجرایی شدن می باشد.
همچنین از اهداف اصلی شهر دوستدار کودک، مشارکت بخش غیر دولتی و درگیر کردن دوستداران این حوزه به جهت کمک به مدیریت شهری و فرهنگی و اجتماعی شهر و استان می باشد که راه اندازی کلینیک حقوق کودک در رشت از جمله این موارد است.